“Tijdens de verbou­wing van de nieuwe woning wilden we de woning gelijk comfortabeler maken. Niet alleen voor ons eigen woonplezier, maar ook om flink te besparen op onze maan­delijkse lasten."

De familie Hartgers in de gemeente Renkum heeft dit jaar een duurzaamheidslening aangevraagd. Ze wilden milieubewust starten in hun nieuwe woning. Met de duur­zaamheidslening lening brachten ze onder andere dak- en spouwmuuriso­latie aan. Ook kozen ze voor zonnepa­nelen. Het resultaat? Een comfortabel huis, het hele jaar door, en lagere maandlasten.

“Tijdens de verbou­wing van de nieuwe woning wilden we de woning gelijk comfortabeler maken. Niet alleen voor ons eigen woonplezier, maar ook om flink te besparen op onze maan­delijkse lasten. Daarnaast vinden we het belang­rijk om bewust bezig te zijn met het milieu en stil te staan bij alle energie die verspild wordt. Eigenlijk drie vliegen in één klap dus!”

De familie Hartgers heeft zelf dakisolatie toegepast. Vervolgens zijn de spouwmu­ren geïsoleerd met minerale wol, waardoor zij direct comfortabeler wonen. Het is geen fabel­tje: zij merken deze vorm van isolatie direct. De muren zijn minder koud en de verwarming staat minder lang aan. Tot slot zijn met gebruik van de Duurzaamheidslening zonnepanelen geinstalleerd en is op de bovenverdieping het enkele glas vervangen door HR-plusglas.

Er staan nog meer maatregelen op stapel: “We zijn bezig met het vervangen van wat oud dubbelglas op de benedenverdieping en ook de cv-ketel is ooit aan vervanging toe. Op deze ma­nier willen we nog meer energie besparen. Ook wekken we met onze zonnepanelen op dit moment meer energie op dan we gebruiken: ideaal om de opgespaarde energie later te gebruiken voor een warmwaterboiler in de keuken en een elektrische auto.”  

Een deel van de maatregelen is met behulp van een duurzaamheidslening uitgevoerd. Het maandbedrag van de lening wordt direct terugverdiend doordat ze niks meer betalen voor elektriciteit. Een deel van de opgewerkte elektriciteit wordt teruggeleverd aan de energieleverancier.

Tot slot zijn de hypotheeklasten omlaag gegaan, omdat de familie Hartgers de hypotheek heeft afgesloten bij een bank waar je minder rente betaalt als je een energiezuinig huis hebt. De woning is van een F-label naar een A-label ge­gaan!

De familie Hartgers heeft ook nog tips voor andere mensen “Wat ons erg heeft geholpen is het inwinnen van professioneel advies over de te nemen maatrege­len. Door het laten maken van een energiepresta­tie-advies werd duidelijk welke maatregelen het meeste resultaat zouden opleveren. Bij ons werd dit betaald door de bank, erg prettig. Verder is het raadzaam om je, zeker in het geval zonnepa­nelen, goed voor te laten lichten en meerdere offertes op te vragen. Vraag vijf offertes op en je krijgt vijf verschillende combinaties en prijzen. Het is ook handig om je goed in te lezen in de werking van zonnepanelen.”