De heatpipes op het dak zorgen voor warm water. Samen met de pelletkachel vervangen de heatpipes de CV.

Familie Oosterwegel uit Rheden heeft het contract met de gasleverancier opgezegd en is sinds 2017 ‘van het gas los’.

“De CV-ketel van ons nieuwe huis was oud en kapot. Er moest een nieuwe komen. Omdat we van duurzame oplossingen houden en met het oog op ‘van het gas los’, gingen we op zoek naar een gasloos alternatief. Dat vonden we in de zonneboiler met pelletketel.”

pelletsEen pelletketel doet hetzelfde als een CV op gas: hij stookt zowel je verwarmingswater als je tapwater warm. Alleen niet met gas, maar met pellets. Dat zijn korrels gedroogd hout. Stoken op hout is CO2-neutraal en de installatie zorgt voor een optimale warmteopbrengst uit de verbranding.

“De pelletketel combineren we met heatpipes en een buffervat van 1000 liter. Van mei tot en met september staat de pelletketel in feite uit en verwarmen we ons water met warmte uit de zon.

Toen het systeem was geplaatst en ons gasfornuis was vervangen door een inductiekookplaat, wilden we onze gasmeter laten verwijderen. Tot een paar jaar geleden hanteerde elke energieleverancier daarvoor een ander tarief, tegenwoordig is het gelijkgetrokken op 605 euro (2017). Op fora is te lezen dat je ook kunt kiezen om je gasmeter te laten verzegelen. Die maatregel is gratis, maar gebonden aan een maximum termijn en je blijft een licht gereduceerd vastrecht betalen. We kozen voor het verwijderen van de meter.

Nadat we online de opdracht aan de netwerkbeheerder hadden gegeven, ging het snel. De meter werd losgekoppeld en meegenomen. De leidingen zijn gewoon blijven zitten. Op onze energienota staat tegenwoordig alleen nog ‘elektriciteit’.”