De Pieter Jongelingschool uit Arnhem geeft het goede voorbeeld. Al in 2014 koos de school voor een duurzame toekomst. Alle TL-verlichting is vervangen door zuinige ledverlichting waardoor het stroomverbruik met ruim twintig procent afnam. Door 100 zonnepanelen op het dak te plaatsen wekt de school nu zelf al haar stroom op. De energierekening valt hierdoor een stuk lager uit waardoor er meer geld overblijft voor educatie.

Kostenbesparing

Directeur Frank van Oordt: “Als school werk je aan de toekomst van de leerlingen. Door te verduurzamen geef je het goede voorbeeld. Ons schooldak ligt gunstig voor zonnepanelen en dankzij een gunstige lening van de gemeente konden we de stap maken. In het Arnhemse Slim Opgewekt vonden wij de juiste verduurzamingspartner die niet alleen adviseert en realiseert, maar ook onze leerlingen bewust maakt van het nut van verduurzaming.”

Terugkerend gespreksonderwerp

“Voor ons is duurzaamheid inmiddels een terugkerend gespreksonderwerp. Kinderen nemen het onderwerp zelfs mee naar huis. Regelmatig vragen ouders hoe we de verduurzaming hebben aangepakt. Het monitoringsscherm van Slim Opgewekt helpt ook het gesprek levend te houden. Op het scherm zien kinderen op een begrijpelijke manier hoeveel stroom we opwekken en gebruiken. Het scherm wekt niet alleen de aandacht van onze leerlingen, ouders van nieuwe leerlingen staan ook altijd even stil om het scherm te bekijken.”

Advies

Voor scholen die nadenken over verduurzaming heeft Frank het volgende advies: “Haal een betrouwbare partner in huis die zowel verstand heeft van techniek als financiering. Er zijn meer financieringsmogelijkheden dan je wellicht denkt. Van subsidies en stimuleringsfondsen tot gunstige leningen. Een goede partner helpt je hierin de juiste keuze maken.Blijkt het financieel en technisch te kunnen? Neem dan zeker de stap en vergeet niet om ook je leerlingen bij het traject te betrekken. Wij merken uitsluitend positieve effecten.”

Wil je meer weten over de ervaringen van de Pieter Jongelingschool? Stuur dan een mail aan info@pjschool.nl ter attentie van Frank van Oordt.