In de zomer van 2015 is bibliotheek Veluwezoom grondig verbouwd. Het Arnhemse bedrijf Slim opgewekt! heeft het veertig jaar oude gebouw aan de Generaal Urquhartlaan te Oosterbeek verduurzaamd. 161 zonnepanelen hebben voor een flinke stroombesparing gezorgd. Bibliotheek Oosterbeek levert na verduurzaming net zoveel stroom op als ze gebruikt.

Door isolatie wordt het gasverbruik met zeker 40% teruggebracht. Hiermee bespaart de bibliotheek op de exploitatiekosten en wordt per jaar 55.000 kg CO2 minder uitgestoten. Dit staat gelijk aan de opname van 2.700 bomen, beplant op 10 voetbalvelden. Het gebouw gaat hiermee straks van energielabel G naar energielabel A.

Lianne Busser, directeur van de Bibliotheek Veluwezoom, zegt: ‘De bibliotheek heeft een belangrijke rol in de lokale maatschappij. Samen met sociale partners verbindt zij mensen en heeft zij een voorbeeldfunctie. De mogelijkheid om dit duurzaam in te vullen hebben wij met beide handen aangepakt.’ Bezoekers van de bibliotheek kunnen via monitoren zien wat er aan energie wordt bespaard. ‘Het ultieme doel is gedragsverandering.’