Acht wijkgenoten zitten op een willekeurige woensdagavond in januari aan een keukentafel in de Schavenmolenstraat. Onder leiding van Willy van Willigen bespreken we welke extra energiebesparende maatregelen in eigen huis mogelijk zijn. Aan het eind van de avond blijkt dat iedereen actie gaat ondernemen.

De commissie Molenbeke Energie is de initiatiefnemer van zogeheten appeltaartgesprekken in de wijk over energie. Twee groepen zijn afgelopen tijd in huiselijke sfeer bij elkaar gekomen. Willy van Willigen is actief in Arnhem AAN en leidt het gesprek. Ze geeft af en toe advies, vraagt door en reageert als een tafelgenoot een al te boute stelling poneert. 

De wijkbewoners die in de Schavenmolenstraat bijeen zijn, hebben allemaal al fors geïnvesteerd in dubbel glas, vloer-, spouwmuur en/of dakisolatie. Het energiegebruik komt aan de orde. We gaan allemaal met de billen bloot. Het gasgebruik varieert van 800 tot 2.700 kuub per jaar, het elektriciteitsgebruik van 1.500 tot 4.000 kW. De een schrikt, de ander kijkt trots om zich heen.

Toch zijn de verschillen voor een groot deel verklaarbaar. De inhoud van de huizen verschilt enorm, de een heeft nog kinderen thuis, de ander is gepensioneerd en daarom veel thuis. Het maakt ook veel uit of je in een tussen- of een hoekwoning woont. Degene die een nieuwbouwhuis heeft gekocht, heeft natuurlijk sowieso een lagere energierekening.

Bij de bespreking van mogelijke extra maatregelen blijken alle deelnemers kansen te zien om het energiegebruik omlaag te brengen. Aan het eind van de avond komen ze op tafel, het zijn allemaal relatief eenvoudige en goedkope acties:

  • Gloeilampen vervangen door LED-lampen (3x)
  • CV-leidingen in ongebruikte kamers isoleren (2x)
  • Aanbrengen van radiatorfolie (3x)
  • Doormeten van huishoudelijke apparaten op energiegebruik en deze mogelijk vervangen (2x),
  • Een woonwensencoach uitnodigen.

Dit laatste kan bij het Energieloket Midden Gelderland (www.elmg.nl). De coach komt gratis langs voor een woonwensenscan. Zij helpen je op weg om jouw woning comfortabeler, gezonder en energiezuiniger te maken. Op de website staan 24 tips om te besparen op je energierekening.

Tekst: Aart van CootenFoto: Gerard Scheers