“Hier wil  ik oud worden”, aldus Louis Huivenaar over zijn rijtjeshuis in Dieren, waar hij samen met zijn vrouw en twee nog thuiswonende kinderen woont. Daarom is hij bereid zijn tijd en energie in de woning te stoppen om er comfortabeler en plezierig te wonen.

Toen Louis het huis in 2002 kocht constateerde hij mankementen. De cv-ketel dateerde uit 1973, de houten kozijnen vertoonden rottingsverschijnselen en daarnaast bedroeg de energierekening meer dan 200 euro per maand.

Dit motiveerde Louis om zijn woning stapsgewijs comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te maken. Zijn eerste project behelsde het vervangen van de puien en het plaatsen van kozijnen. Door bewust niet voor een openslaande raampartij te kiezen ontstond er meer veiligheid. Met de nodige luchtroosters aan de bovenkant van de ramen ontstond er alsnog een gezonde ‘trek’ door de woning. Ook op de bovenverdieping stak hij zijn handen uit de mouwen. Hij verruilde het zachtboard van de plafonds op 4 slaapkamers door brandvertragende gipsplaten en isoleerde deze bovendien. Daarnaast kocht hij een nieuwe cv-ketel. Het resultaat? De energierekening daalde en het comfort in huis steeg.

Enige tijd verstreek voordat een volgend project zich aandiende: de vloer. Koude voeten bij het stilzitten in de woonkamer was een terugkerende ergernis. Louis: “Ik ontdekte dat er onder het laminaat heel dik ondertapijt zat, maar het hield de warmte niet vast. Vorig jaar oktober startte de gemeente Rheden een subsidieproject voor isolatie. Dat was voor mij een uitgelegen kans om het probleem aan te pakken.” Louis koos voor vloerisolatie met thermoskussens. Deze kussens isoleren beter dan wol, EPS of purschuim en daarmee nam het woonplezier toe.

Hier en daar in huis heeft Louis nog wat ‘verbeter’ werk verricht, zoals een recirculatiesysteem in de keuken. Dit systeem brengt de warmte van het koken in de woning. Door de afzuiginstallatie worden geurtjes, stoffen en vet opgevangen in de filters, maar de warmte blijft behouden en wordt rondgepompt.

Zo zal Louis in de toekomst door blijven gaan. Alles om het wooncomfort te verhogen. Een onafhankelijke wooncoach zoals bij de Woonwensenscan vindt Louis een aanrader. “Oriënteren is wijs om te doen en als je iemand met veel vakkennis voor je hebt behaal je zeker sneller je doel.”