In de prachtig gerenoveerde gasloze jarenzestigbungalow van Bart Poel en Betsy Overmars in Rozendaal is het heerlijk warm, ook al sneeuwt het buiten. Toch is hier nergens een centrale verwarmingsinstallatie te bekennen.

In de prachtig gerenoveerde gasloze jarenzestigbungalow van Bart Poel en Betsy Overmars in Rozendaal is het heerlijk warm, ook al sneeuwt het buiten. In de woonkamer valt dan ook van alle kanten zon binnen, bijvoorbeeld via een mooie constructie waarbij het dak verhoogd is door het plaatsen van een strook glas. Toch is hier nergens een centrale verwarmingsinstallatie te bekennen.

Toen Bart en Betsy de woning kochten, was de bungalow in zwaar verouderde staat, met zelfs nog een complete inrichting uit die tijd. Bart: “We speelden al een tijdje met de gedachte om te verhuizen. We wilden iets heel anders na onze mooie jarendertigwoning. Toen we deze bungalow vonden, die zich uitstekend leende voor de verbouw naar een nulenergiewoning, waren we verkocht. Binnen 1 week hadden we de plannen voor de verbouwing rond, waarna de koop snel gesloten was.

Uitgangspunt voor de verbouwing was om het pand bouwkundig dusdanig aan te passen dat we met zo min mogelijk installaties geen energierekening meer zouden hebben. Zo plaatsten we, om te voorkomen dat het ’s zomers te warm zou worden, zonwering en dakoverstekken. We koelen het huis met buitenlucht via simpele handbediende ventilatiekleppen, wat uitstekend werkt. Wanneer het ’s winters stevig vriest, zorgt een aantal goedkope elektrische radiatoren voor wat tijdelijke bijverwarming.

Mensen denken bij een verbouwing vaak eerst aan alle installaties die nodig zijn voor verwarming, zonder eerst de daadwerkelijke verwarmingsbehoefte eens goed onder de loep te nemen. Door extreem goed te isoleren, luchtdicht te bouwen, gebruik te maken van de binnenvallende zon en het plaatsen van een balansventilatie-unit met warmteterugwinning is in dit huis geen centrale verwarming nodig. Dat betekent dat wij niet afhankelijk zijn van aardgas of bijvoorbeeld een warmtepomp met vloerverwarming. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. In deze gasloze woning verwarmt de zon via de vele ramen de binnenruimten, de zonnepanelen leveren elektriciteit, zonnecollectoren verwarmen het water en lichtkokers in het dak zorgen voor daglicht binnen.”

Al deze ‘eenvoudige’ oplossingen schelen voor Bart en Betsy enorm in energielasten en in het installatieonderhoud van hun bungalow. Bijkomend voordeel: er is nauwelijks lastig te bedienen apparatuur aanwezig...

Tips hebben Bart en Betsy ook. Betsy: “Kijk vooral eerst naar de manier waarop je de woning gebruikt en je behoefte aan comfort en probeer daarin te voorzien met bouwkundige maatregelen vóórdat je installaties aanbrengt. Als je een leek bent is het aan te raden met ervaren bouwpartijen in zee te gaan en het is altijd goed om een kundige derde partij te hebben die het ontwerp en de bouw begeleidt. En, last but not least: durf te investeren!”