Vanaf 1 januari 2021 wordt het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kan je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.

Per 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Deze komt langs en bepaalt op basis van NTA 8800 de energieprestatie van de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de inhoud en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.

De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Behalve inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw, geeft het nieuwe label ook inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert de verkoper/ verhuurder een boete van maximaal 405 euro. Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de € 100 en de € 200 kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle woningkenmerken op te nemen.

Lees meer op de site van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-na-1-januari-2021-een-energielabel-voor-mijn-woning-of-utiliteitsgebouw