Strowoning in Achterberg bij Rhenen
Op dinsdag 1 december 2020 mochten wij, via een afspraak, de mooie Strowoning bezichtigen van Dick en Ria Hogenkamp.
De woning is gebouwd in 2017, het is een levensloopbestendig, energie neutraal en ecologisch/duurzaam huis, wat gemaakt is met prefab stro-elementen voor gevels en dak.

Volgens Dick en Ria is het een comfortabel en behaaglijk huis ook tijdens de vorstperiode van februari 2018. Je kunt zien dat duurzaam gebouwde huizen er ook nog eens fraai kunnen uitzien.

Wat wilde ze gaan bouwen

1. Levensloopbestendig: volledig wonen op de begane grond moet mogelijk zijn, op begane grond alles rolstoeltoegankelijk.
2. Veel zon en licht
3. Duurzaam/energieneutraal

1. De ruimtes groot genoeg maken.
In dit huis zijn entree, woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet op de begane grond rolstoeltoegankelijk. Consequentie van deze keuze is dat het bebouwd oppervlak groot werd en in onze situatie de tuin beperkt van omvang. Dit was niet geheel voorzien, ze zien dit nu maar als een levensloopbestendige tuin, onderdeel van levensloop bestendig wonen.

2. Het huis aan het Heutgraafpad valt o.a. op door de kamerhoge raampartij
van 6 meter breed aan de voorzijde, kamerhoge raampartij in zuidwest zijde die doorloopt in dak, en een kleinere raampartij kamer noordoost.

3. Ze wisten het is mogelijk om het zo duurzaam mogelijk te maken maar hoe?

Voorbereiding

Tijdens het voorbereidingstraject werden ze ook geprikkeld/enthousiast om het huis waar mogelijk duurzaam en ecologisch te bouwen en daarmee een kleine bijdrage te leveren aan een gezond leefklimaat, ook in de toekomst.

Is het huis energieneutraal?
Jazeker, in het eerste jaar van bewoning hebben de zonnepanelen meer energie opgewekt dan er verbruikt is. De energieleverancier heeft de terug geleverde KWh uitbetaald. Ruim € 100,-.
Voor een woning, zoals zij nu bewonen, is een energielast van € 180,- per maand een reëel bedrag, echter zij hebben nu € 0,- energielasten per maand gehad. Dit betekent dat op jaarbasis een bedrag van ruim € 2.000,- beschikbaar is om de investering in energiebesparende apparatuur (warmtepomp) en energie producerende apparatuur (zonnepanelen) in totaal netto ca. € 17.000,- mee terug te betalen.

Leuk is om de uitzending van Binnenstebuiten van 25 januari 2018 over hun huis terug te zien.
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/strobalenhuis-in-achterberg

Nominatie Nederlandse Bouwprijs 2017
Straw Blocks Systems, onze leverancier van de stro elementen, is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2017. Uit het juryrapport blijkt dat
Straw Blocks een nieuwe vorm van vergroening toevoegt aan het bouwproces. Een restproduct, stro, wordt hoogwaardig ingezet.
In vergelijking met conventionele muren realiseert Straw Blocks, met gebruik van minder bouwmaterialen gezonde (ademende), goed isolerende en betaalbare muren.
zie verder: www.strawblockssystems.nl

Ria en Dick hebben de nodige aanloopproblemen gekend, maar de meeste problemen hadden niets met de experimentele bouwwijze te maken hadden. Het aantal problemen was niet meer dan bij een geheel traditioneel gebouwde huis.

Sedum als bodembedekking in de tuin.

Energieneutraal

In het eerste jaar van bewoning is meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt. Per saldo is elektriciteit terug geleverd aan de energiemaatschappij dus van energieafnemer naar energieleverancier!

Hieronder een nadere specificatie:

Energie productie en gebruik van 1-6-2017 t/m 1-6-2018 in KWh
• Opgewekte zon-energie 8.100
• Terug geleverde zon-energie 6.602
• Direct eigen gebruik zon-energie 1.498
• Van Engie afgenomen elektriciteit 5.458
• Netto energie verbruik (afgenomen/terug geleverd) - 1.144
Totaal energieverbruik over 1jaar 6.956
• Verbruik warmtepomp 5.707
• Overig elektriciteit verbruik gedurende 1 jaar 1.249

Totaal elektriciteits verbruik warmtepomp over 1 jaar 5.707
Waarvan :
elektr.bijverwarming 1.712
t.b.v. verwarming 201
t.b.v. warm water 1.510
Compressor 3.996
t.b.v. verwarming 3.430
t.b.v. warmwater 554
Geproduceerd vermogen door warmtepomp 11.557
t.b.v. verwarming 10.023
t.b.v. warmwater 1.489
t.b.v. koeling 41
koelfunctie juni 2017 uitgeschakeld

Energieneutraal

Om energie neutraal te zijn is de basis dat de warmte binnen komt en blijft.
Daarvoor is nodig:
• Het huis zodanig op de kavel te situeren dat de openingen van het huis (ramen) zoveel mogelijk zuidwest zijn georiënteerd en het noordoosten van de gevel zoveel mogelijk gesloten is
• Een heel goede isolatie van het huis.

Situering

De warmte van de zon wordt optimaal benut, de kou van het noordoosten wordt tegengehouden door dikke geïsoleerde gevels.

Ook levensloopbestendig, een moestuin op hoogte.
De bovenverdieping
De bovenverdieping is niet zo groot, hoeft ook niet volgens Ria, hier logeren voornamelijk de kleinkinderen. Ze hebben daarbij de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen bad, douche en toilet.
Een leuke vide geeft ruimte aan een werkplek met uitzicht op de straat en inkijkje in de woonkamer.

Kelder
Heel bijzonder voor een nieuw gebouwd huis: er zit een kelder onder een gedeelte van het huis waar veel in opgeslagen kan worden zoals de warmte-terugwin-unit (WTW).

Het resultaat van overleg, ontwerpen, eisen bestemmingsplan, bouwbesluit etc. leidde tot dit ontwerp.

Het was een belangrijk criterium in de keuze van een architect.
Ze zochten iemand die affiniteit met duurzaam bouwen heeft. Niet alleen vanwege de commerciële kant, maar ook vanuit een ideële kant.

Het is hun principiële keuze om een bijdrage te leveren aan een goed woon-, leefklimaat, ook voor hun kleinkinderen. In 1974, bij de nieuwbouw van hun toenmalige huis, kozen ze al voor energiebesparing door direct dubbel glas te plaatsen en de spouwmuren te isoleren. Deze lijn zetten ze nu weer door.
Ze waren in 1974 de enigen in het project van 14 woningen.
Helaas zijn er ook nu nog weinig “volgers”.

@desibrey