Huiseigenaren nemen sneller energiebesparende maatregelen na een bezoek van een vrijwillige energiecoach, zo blijkt uit kwalitatief onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research. Met de tips uit het persoonlijke gesprek met de energiecoach versnellen huiseigenaren hun plannen om bijvoorbeeld de woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.

Gemeenten hebben een opgave om de bestaande woningvoorraad van het aardgas te krijgen. Steeds vaker worden hiervoor ook energiecoaches ingezet: vrijwilligers die langs gaan bij woningeigenaren voor een persoonlijk adviesgesprek over energiebesparende mogelijkheden in hun woning.

Lees meer op: https://www.milieucentraal.nl/persberichten/2020/vrijwillige-energiecoach-vergroot-actiebereidheid-woningeigenaren-om-te-verduurzamen/

Uit evaluaties van woonwensenscans uitgevoerd door het ELMG komt naar voren dat huiseigenaren vaak de volgende maatregelen laten treffen: HR++ ramen, spouwmuur/gevelisolatie, dak/zolderisolatie, LED verlichting, vloer/bodemisolatie, waterzijding inregelen van CV installatie, energiezuinige apparaten aanschaffen, HR-ketel, groen dak en het aanbrengen van zonnepanelen. 

Als het gaat om kleine maatregelen die bewoners eigenhandig hebben uitgevoerd, gaat het om gedragsverandering (zoals thermostaat lager of korter douchen), radiotorfolie/tochtstrips aanbrengen, spouwmuur/gevelisolatie, waterzijdig inregelen van CV-ketel, koolmonoxide brandmelder, zonnepanelen en het aanbrengen van LED-verlichting.