Stap voor stap hebben we maatregelen genomen om de veiligheid en het wooncomfort te verhogen

Een wat gejaagd leven en vele woninginbraken in de stad doen Arno Greiving en zijn partner besluiten te verhuizen naar een vooroorlogse woning aan de rand van Arnhem. Het pittoreske huisje in een rustig buurtschap stamt uit 1938 en biedt veel sfeer, maar weinig veiligheid en comfort. Arno: “Het huis was te koud in de winter en te warm in de zomer. Bovendien was het vochtig, tochtig en er ontstond schimmelvorming. We moesten maatregelen nemen, maar het was een zoektocht om te achterhalen met welke maatregelen we het meeste effect zouden sorteren.” Stap voor stap onderneemt het koppel actie om de veiligheid en het wooncomfort te verhogen: een nieuwe voordeur, een warmtewisselaar in de woonkamer, driedubbel isolatieglas in de uitbouw op de slaapkamer, zonnepanelen op het dak en lagetemperatuurradiatoren boven.

Veiligheid eerst Het vervangen van de voordeur had prioriteit. Arno: “De oude voordeur was niet kierdicht en had een groot raam met enkelglas, waardoorheen de warmte direct opsteeg naar de slaapkamers. Bovendien kon hij zo worden opengetrokken via de brievenbus of zelfs worden ingetrapt.” Een rijk verleden aan woninginbraken doet hen besluiten een dikke isolerende voordeur met driepuntssluiting te plaatsen. Die geeft een driedubbel effect: veiligheid, comfort en energiebesparing. En ze nemen meer maatregelen. De combinatie van honden in huis en een lichte gevoeligheid voor stof, wakkert de wens aan om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Zomers staat alles lekker open, maar ‘s winters hebben we behoefte aan meer frisse lucht”, vervolgt Arno, “daarom installeerden we een warmtewisselaar die zorgt voor een constante toevoer van verse lucht, zonder warmte te verspillen.”

Slimmer en efficiënter verbouwenOver het bestaan van de Woonwensenscan, waarbij een onafhankelijke wooncoach in kaart brengt welke verbeteringen in huis aangebracht kunnen worden, is Arno enthousiast. “Hadden wij maar een wooncoach gehad, dat had ons veel moeite kunnen besparen. We hebben alles zelf moeten uitzoeken en hadden behoefte aan een onafhankelijke sparringpartner. Misschien hadden we dan andere beslissingen genomen. De lagetemperatuurradiatoren die we boven hebben zijn natuurlijk een verbetering, maar achteraf denk ik dat we misschien al genoeg hadden gehad aan een veel goedkoper warmtepaneel dat de hobbykamer lokaal verwarmt.” Toch hebben Arno en zijn partner veel profijt gehad van alle aanpassingen. Op het gebied van energieverbruik zijn ze, met een energierekening van nog maar € 35 per maand, zelfs bijna zelfvoorzienend.